Phonecall

Säg inte mitt namn 13 gånger

Björn Salomonsson Föreläsning, Ledarskap, Okategoriserad, Sälj

Fick ett samtal häromdagen.

”Hej Björn, det var från postkodslotteriet här. Jo Björn, det jag tänkte tipsa dig om Björn är att i ditt område Björn…”

Jag lyssnade. Sa att jag kommer tacka nej till hennes erbjudande, men undrade om hon ville ha feedback på sitt samtal, vilket hon sa ja till.

”Vet du hur många gånger du sagt mitt namn?” Frågade jag.

”Näe, men väldigt många gånger, för jag gör det för att fånga ditt intresse”.

”Du har sagt mitt namn 13 gånger på 2 minuter, och du tappade mig efter 4 gånger”

Jag frågade hur länge hon arbetat som säljare, om någon gett henne feedack eller träning. Hon svarade att hon arbetat i 2 månader och inte fått någon träning eller feedback. Jag sa till henne att hon var en positiv person som man blev glad av att prata med! Jag lyckönskade henne och tipsade om att hon skulle be om coaching på arbetsplatsen från en chef eller kollega. Någon som lyssnade på hennes samtal och gav konstruktiv feedback. Eller att hon åtminstone skulle försöka minska antalet gånger hon säger ens namn, och lyssna in kunden istället. Att hon skulle ta fem minuters paus, och ladda om till nästa samtal. Hon tackade för tipsen och vi sa hej då till varandra.

Våga ge feedback

Kom igen arbetsgivare – ge åtminstone personalen en träning och introduktion så att de har en ärlig chans att föra ett samtal med era kunder!

Vi blir alla lätt hemmablinda på våra sätt att säga saker, att presentera erbjudanden etc. Det minsta vi kan göra är att ge varandra feedback på hur vi agerar. Att våga be om feedback är också modigt.

Om du vill:

Tänk ”När gav du någon konstruktiv feedback senast, och vad var det svåra med det. ”

Skriv ”Inför nästa presentation du ska ha – skriv ett talksheet (manus) och öva det med en vän eller familjemedlem. Det kan kännas konstigt först, men kommer garanterat göra dig till en bättre kommunikatör! Oavsett det är ett telefonsamtal eller livemöte.”

Vill du veta mer, kontakta mig så ska jag lära dig allt jag kan.